Το αίτημα για εκλογές και οι δύο γραμμές στο εσωτερικό της ΝΔ
Το αίτημα για εκλογές και οι δύο γραμμές στο εσωτερικό της ΝΔ
Το επόμενο στοίχημα για Μητσοτάκη η σταθερή και καθημερινή υποστήριξη του αιτήματος των εκλογών με τις ανάλογες αντιπολιτευτικές κινήσεις. Από τις «111 μέρες» στο «παραιτηθείτε κ. Τσίπρα»
Στην εκτίμηση πως η κυβέρνηση έχει χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και διακατέχεται από αμηχανία μετά το αίτημα Μητσοτάκη για εκλογές, καταλήγουν στη Συγγρού, θεωρώντας ότι έχουν διαμορφώσει προϋποθέσεις ώστε να ανακτήσουν και το πολιτικό πλεονέκτημα των εξελίξεων.
Στις τάξεις των βουλευτών της ΝΔ επικρατεί ικανοποίηση, γεγονός που αποτυπώθηκε και κατά τη συνάντηση που είχε με γαλάζιους βουλευτές της επιτροπής κοινωνικών υποθέσεων της βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος τους ζήτησε να είναι σε εγρήγορση και να διαθέτουν μαχητικότητα στη βουλή. Ωστόσο το μεγάλο στοίχημα για τους επιτελείς του Κυριάκου Μητσοτάκη, είναι να καταφέρουν να υποστηρίξουν αντιπολιτευτικά, τροφοδοτώντας καθημερινά και για μεγάλο χρονικό διάστημα με αντίστοιχες κινήσεις και πρωτοβουλίες το αίτημα για εκλογές.
Σ’ αυτή την κατεύθυνση άλλωστε εντάσσεται η κατάθεση του αιτήματος για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για το τρίτο μνημόνιο και τα capital controls, την επομένη της συζήτησης στη βουλή και από εκεί και πέρα είναι υπό διαμόρφωση οι επόμενες κινήσεις της ΝΔ αν και οι απαντήσεις δεν θα είναι εύκολες, όπως παραδέχονται στελέχη της ΝΔ, καθώς το κλειδί των εξελίξεων συνεχίζει να κρατά ο πρωθυπουργός.
Σε κάθε περίπτωση πάντως οι συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη αλλά και οι βουλευτές έχουν εισπράξει την κίνηση του προέδρου της ΝΔ ως αλλαγή στρατηγικής που βάζει σε μια νέα φάση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Από την πλευρά της Συγγρού η κίνηση αυτή έρχεται να λύσει ένα βασικό πρόβλημα και δεν είναι άλλο από το ότι η ΝΔ πορευόταν ακολουθώντας τις εξελίξεις και την ατζέντα της κυβέρνησης, κάτι που το διαπίστωναν για αρκετές εβδομάδες μετά την εκλογή Μητσοτάκη στην προεδρία της ΝΔ οι συνεργάτες του και είχε γίνει αντικείμενο των καθημερινών συσκέψεων στα ηγετικά κλιμάκια του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Μάλιστα αυτό το θέμα είχε πολλάκις ταλαιπωρήσει τη ΝΔ, η οποία στο εσωτερικό της σε σειρά κρίσιμων θεμάτων είχε δύο γραμμές που άλλοτε εκδηλώνονταν ανοιχτά και άλλοτε υπόγεια, όπως ήταν το θέμα της εμπλοκής του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, η αρχική συναινετική στάση στο προσφυγικό και εν συνεχεία η στροφή που εκφράστηκε με το αίτημα της παραίτησης Μουζάλα. Αλλά και στα θέματα της διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της αξιολόγησης πριν επισκιαστούν από την προσφυγική κρίση υπήρξε ανάλογο κλίμα με την κυρίαρχη γραμμή στη ΝΔ παρά την κριτική προς τα μέτρα που διαπραγματευόταν η κυβέρνηση, να μην φτάνει ποτέ στο θέμα της κυβερνητικής αλλαγής, σε αντίθεση με ορισμένα στελέχη της ΝΔ που εύχονταν την πτώση της κυβέρνησης.
Παράλληλα από τους βασικούς πονοκεφάλους των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη ήταν η αδυναμία τους να αποκωδικοποιήσουν τις πραγματικές προθέσεις και αντοχές του κ. Τσίπρα ως προς το αν ήταν διατεθειμένος να εξαντλήσει τον πολιτικό χρόνο της εξουσίας του.
Αυτό το γεγονός μάλιστα είχε οδηγήσει σε τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη που επιδέχονταν διαφόρων ερμηνειών και αφορούσαν είτε τη συναινετική διάθεση της ΝΔ αν αλλάξει πολιτική ο ΣΥΡΙΖΑ, είτε καλούσαν σε εκλογική ετοιμότητα. Μάλιστα ο πρωθυπουργός κατά την προχτεσινή συζήτηση στη βουλή κατηγόρησε τον πρόεδρο της ΝΔ πως στις συνόδους του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος δήλωνε πως δε βιαζόταν να κυβερνήσει σε αντίθεση με τη στάση του στο εσωτερικό.
Γεγονός πάντως ήταν πως στο εσωτερικό της ΝΔ ο κ. Μητσοτάκης είχε καλλιεργήσει προσδοκίες με την εκλογή του που στηρίχτηκε έναντι του κ. Μεϊμαράκη στο αίτημα της πτώσης του κ. Τσίπρα και σ’ αυτό το πλαίσιο βρήκε κοινό βηματισμό ιδίως στο β’ γύρο των εσωκομματικών εκλογών με την μεγάλη πλειοψηφία της δεξιάς πτέρυγας του κόμματος και πλειάδα στελεχών του κλίματος Σαμαρά που απέρριπταν κατηγορηματικά οποιαδήποτε ιδέα συναίνεσης με το ΣΥΡΙΖΑ και τάσσονταν υπέρ της ταχείας επανόδου της ΝΔ στη διακυβέρνηση.
Δεν ήταν λίγες οι φορές μάλιστα όπου ύστερα από πολύ σκέψη ο κ. Μητσοτάκης υποχρεώθηκε από τα πράγματα να πάρει και ανάλογες θέσεις που διαμόρφωσαν το κλίμα για να φτάσει στο αίτημα των εκλογών, πολύ πριν από τη φετινή πρωτομαγιά, δηλαδή το χρονικό διάστημα των 111 ημερών που είχε ορίσει ως αναγκαίο μετά την εκλογή του στην προεδρία της ΝΔ για την ανασυγκρότηση του κόμματος που θα το ξαναβάλει σε τροχιά διακυβέρνησης.
πηγή φωτογραφίας: sooc
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου