Μετανάστες: Χάος, επεισόδια και «κουμάντο» από τους αλληλέγγυους
Το παιχνίδι έχει χαθεί, ενώ οι καθημερινές συγκρούσεις αυξάνουν τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κοινωνίας
Χαοτική είναι η κατάσταση που παρουσιάζει το προσφυγικό, με τις ελληνικές αρχές να τρέχουν πάντα πίσω από τις εξελίξεις.- Η επιστροφή στην Τουρκία μεταναστών γίνεται μετ' εμποδίων. Αυτή την εβδομάδα επέστρεψαν 202 πρόσφυγες την Δευτέρα και 124 την Παρασκευή από τα νησιά του Αιγαίου ενώ 97 άτομα γύρισαν πίσω από τον Έβρο. Πρόκειται για παράτυπους μετανάστες.
- Προκειμένου να αποφύγουν την επιστροφή τους, οι πρόσφυγες και μετά από προτροπή αλληλέγγυων κατέθεσαν μαζικά αιτήσεις ασύλου. Μέχρι να εξεταστούν και κατ' ελάχιστο για ένα μήνα εξασφαλίζουν την παραμονή τους στην Ελλάδα.
- Παράλληλα όμως συνεχίζονται αν και σημαντικά μειωμένες οι αφίξεις στα ελληνικά νησιά ενώ παρατηρήθηκε και είσοδος ομάδας μεταναστών από τον Έβρο.
- Οι ελληνικές αρχές προσπαθούν να ολοκληρώσουν την δημιουργία θέσεων φιλοξενίας σε οργανωμένες δομές παράλληλα με την επιχείρηση εκκένωσης του λιμανιού του Πειραιά και της Ειδομένης.
- Η κατάσταση όμως στους δύο αυτούς πρόχειρους καταυλισμούς είναι έκρυθμη και τα πνεύματα είναι οξυμένα, τα επεισόδια μεταξύ των προσφύγων είναι καθημερινά, ενώ πλέον είναι έντονες και οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.
Από τις 20 Μαρτίου ενώ έχουν επιστραφεί συνολικά 325 μετανάστες -έναν για άγνωστους λόγους δεν τον δέχθηκαν οι τουρκικές αρχές και τον επέστρεψαν- έχουν μπει στην χώρα περί τους 4000 και ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τους 53.000, πάντα στις οργανωμένες δομές αφού υπάρχουν και άλλοι που ζουν σε πυρήνες ομοεθνών τους στις μεγάλες πόλεις.
Παρά την καθημερινή ενημέρωση των προσφύγων αρνούνται να αποχωρήσουν από τον Πειραιά. Προκειμένου να αδειάσει η προβλήτα Ε3 και να διευκολυνθεί η επιβατική κίνηση μεταφέρθηκαν σε άλλους χώρους του λιμανιού ωστόσο αυτό δεν λύνει το πρόβλημα. Οι εκπρόσωποι των αρχών εκτιμούν ότι θα μετακινηθούν τελικά στον Σκαραμαγκά όπου ετοιμάζεται μεγάλος χώρος με 3.500 θέσεις.
Στην Ειδομένη η παραμονή αποκτά στοιχεία μονιμότητας. Τόσο από τον Πειραιά όσο και από την Ειδομένη οι πρόσφυγες αρνούνται να μετακινηθούν. Κατ αρχήν γιατί πολλές φορές οι συνθήκες στις δομές που τους μεταφέρουν είναι χειρότερες. Ακολούθως γιατί οι δομές είναι οργανωμένες και φυλασσσόμενες και φοβούνται ότι θα κρατηθούν ενώ οι πρόσφυγες δεν έχουν εγκαταλείψει την ελπίδα ότι κάποια στιγμή τα σύνορα θα ανοίξουν ή ότι θα θα βρουν άλλους τρόπους να συνεχίσουν στην Ευρώπη όπως τους υπόσχονται τα κυκλώματα των δουλεμπόρων.
Εν τω μεταξύ οι διαμαρτυρίες των προσφύγων με την καθοδήγηση των αλληλέγγυων που στρέφονται κατά του ελληνικού κράτους αρχίζουν και διχάζουν την ελληνική κοινωνία, η οποία ναι μεν τους συμπονά ωστόσο θεωρεί ότι το ελληνικό κράτος έκανε ότι μπορούσε για να τους βοηθήσει και οι κινητοποιήσεις τους είναι άδικες και τα αιτήματά τους έχουν λάθος αποδέκτη. Σε αυτό προστίθεται και τα προβλήματα που δημιουργεί ο αποκλεισμός της σιδηροδρομικής γραμμής κοντά στα ελληνοσκοπιανά σύνορα και και το κλείσιμο της εθνικής οδού που δημιουργούν προβλήματα στον εμπορικό κόσμο και αυξάνουν το κόστος των προϊόντων.
Στην κατάσταση των προσφύγων αναπτύσσεται ένα ακτιβιστικό κίνημα που καταγγέλλει την εφαρμογή της Συμφωνίας επιστροφής, απαιτεί οι πρόσφυγες και μετανάστες να κυκλοφορούν ελεύθεροι και να ανοίξουν τα σύνορα για να συνεχίσουν τον δρόμο τους. Είναι χαρακτηριστικό ότι τους παροτρύνουν ακόμη και να μην εγκαταλείψουν τον Πειραιά ενώ καταγγέλλουν τις αρχές ότι “προσπαθεί να τους εξαφανίσει ενώ οι πρόσφυγες δεν είναι αόρατοι”. Ενώ το δεύτερο σκέλος του αιτήματος είναι ανεδαφικό αφού η ΕΕ έχει ξεκαθαρίσει ότι τα σύνορα δεν ανοίγουν, το πρώτο εντείνει το πρόβλημα στο εσωτερικό της χώρας και αυξάνει την δυσαρέσκεια των πολιτών που ακόμη δεν έχει αποκτήσει ξενοφοβικά χαρακτηριστικά, ωστόσο οι ισορροπίες είναι λεπτές.
Σε αυτό το έδαφος βρήκε την αφορμή να κάνει την εμφάνισή της ξανά η Χρυσή Αυγή στον Πειραιά όπου την Παρασκευή το απόγευμα σημειώθηκανεπεισόδια και συγκρούσεις με αριστεριστές που επίσης διαδήλωναν και χρειάστηκε η παρέμβαση της αστυνομίας για να μην υπάρξουν θύματα.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο όλα ακόμη είναι ανοικτά, αφού στην πραγματικότητα οι εξελίξεις εξαρτώνται από τις διαθέσεις της Τουρκίας και από το αν θα συνεχίσει να εφαρμόζει την Συμφωνία ενώ ο Ερντογάν προειδοποίησε ότι αυτό θα εξαρτηθεί από το εάν και η Ευρώπη τηρήσει το δικό της σκέλος που αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος βίζας για τους Τούρκους πολίτες μέχρι το τέλος Ιουνίου κάτι που στις Βρυξέλλες εκτιμάται ως εξαιρετικά δύσκολο,
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου