Με επεισόδια ξεκίνησαν πάλι οι επαναπροωθήσεις στην Τουρκία
«Αλληλέγγυοι» έπεσαν στη θάλασσα για να εμποδίσουν την αναχώρηση του πλοίου, τρεις συνελήφθησαν - Απειλές από Ερντογάν ότι δεν θα εφαρμόσει τη συμφωνία
Ξεκίνησε νωρίς το πρωί της Παρασκευής, μετά από πέντε ημέρες παύσης, η διαδικασία των επαναπροωθήσεων μεταναστών από τα νησιά του Αιγαίου στο λιμάνι του Δικελί, στα πλαίσια της συμφωνίας τηςΕ.Ε. με την Τουρκία.Οι πρώτοι 45 μετανάστες (Πακιστανοί) έχουν ήδη επιβιβαστεί σε πλοίο από τη Μυτιλήνη για το λιμάνι του Δικελί στην Τουρκία. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό ακόμα 100 μετανάστες από Κω και Σάμο θα μεταφερθούν σήμερα στην Τουρκία.
Από νωρίς το πρωί έχουν συγκεντρωθεί στο λιμάνι της Λέσβου αλληλέγγυοι οι οποίοι διαμαρτύρονται για τις επαναπροωθήσεις. Μάλιστα τρεις από αυτούς βούτηξαν στην θάλασσα προκειμένου να εμποδίσουν την αναχώρηση του πλοίου. Η αστυνομία, σύμφωνα με πληροφορίες, προχώρησε στην προσαγωγή τους.
Όπως και την Δευτέρα, πρώτη ημέρα εφαρμογής της συμφωνίας Ε.Ε. - Τουρκίας, αυστηρά είναι τα μέτρα ασφαλείας, με κάθε μετανάστη να συνοδεύει, ένας αστυνομικός της Frondex.
Την ίδια ώρα οι ροές συνεχίζονται κανονικά στα νησιά του Αιγαίου. Συγκεκριμένα, σήμερα, σύμφωνα με τα στοιχεία του συντονιστικού, 149 πρόσφυγες και μετανάστες ήρθαν στην χώρα.
Στην Λέσβο αποβιβάστηκαν 43, στην Σάμο 12 και στην Χίο 94. Ο συνολικός αριθμός των εγκλωβισμένων μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα είναι 52. 666, από τους οποίους οι 4.668 βρίσκονται στο λιμάνι του Πειραιά και οι 11.269 στην Ειδομένη.
Την ίδια ώρα με το μικροσκόπιο αναζητούν οι αστυνομικοί μετανάστες για επαναπροώθηση στην Τουρκία. Η αρχική λίστα που είχαν συντάξει, τελικώς ακυρώθηκε, αφού τα αιτήματα για άσυλο έχουν αυξηθεί κατακόρυφα.
Πλέον η αστυνομία στρέφει το ενδιαφέρον της κυρίως σε άτομα που είτε δεν επιθυμούν να υποβάλλουν άσυλο, είτε υπέβαλλαν αίτηση την οποία στη συνέχεια την ανακάλεσαν.
Καθώς το όλο σχέδιο εξαρτάται από την Τουρκία ανησυχία προκαλεί η δήλωση του Ταγίπ Ερντογάν ότι «Η Τουρκία δεν θα υλοποιήσει τη συμφωνία να πάρει πίσω πρόσφυγες αν η ΕΕ δεν εκπληρώσει τις δικές της δεσμεύσεις». Το βασικό αίτημα της Άγκυρας είναι η άρση του καθεστώτος της βίζας για τους Τούρκους πολίτες και η προώθηση της ενταξιακής διαδικασίας. Η απελευθέρωση της βίζας που από την συμφωνία προβλέπεται μέχρι το τέλος Ιουνίου, δεν είναι καθόλου βέβαιη καθώς δημιουργεί προβληματισμό σε μία σειρά ευρωπαικές χώρες ότι θα γεμίζουν με Κούρδους και Τούρκους μετανάστες. Η συμφωνία προβλέπει ότι η Άγκυρα θα παίρνει πίσω όλους τους μετανάστες και πρόσφυγες που περνάνε από το Αιγαίο για να μπουν παράνομα στην Ελλάδα και η Ευρώπη θα υποδέχεται χιλιάδες Σύρους πρόσφυγες απευθείας από την Τουρκία.
Όσο η Άγκυρα συνεχίζει το παζάρι η ροή προς τα ελληνικά νησιά είναι περιορισμένη και κυμαίνεται από 200-500 άτομα την ημέρα. Από την έναρξη της συμφωνίας στις 20 Μαρτίου εκτιμάται ότι έχουν περάσει στην Ελλάδα περί τους 4.000 πρόσφυγες φθάνοντας τον συνολικό αριθμό μέσα στην χώρα γύρω στους 52.500.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου